Wednesday, June 17, 2020

طراحان چه چیزی باید در مورد تجربه کاربری بدانند





کاربران باید بتوانند با استفاده از محصولات، خدمات و به طور خلاصه ارتباط با شما حس خوب دریافت کنند. این تجربه مثبت همان
 اصلی است که ما به عنوان تجربه کاربری مطلوب و استاندارد ازآن یاد می‌کنیم.
از طرفی اگر فقط به ایجاد یک رابط کاربری خوب بسنده کنید که به خلق یک تجربه کاربری خوب منتهی نشود شانس خود را در موفقیت کسب و کار خود کاهش داده اید. استفاده از ۶ راه کار گفته شده به اضافه چاشنی خلاقیت و مخاطب شناسی صحیح شما را در خلق یک تجربه کاربری مناسب بسیار کمک خواهد کرد.
در نهایت حتما سعی کنید از نظرات مشتریان خود استفاده و آن را در کسب و کار خود در هر حوزه ای پیاده سازی کنید، یک مشتری .
 بیشتر از شما آنچه که نیاز است را می‌بیند

 : شما می توانید برای مطالعه مقاله.
 نکاتی که که طراحان باید در مورد تجربه کاربری بدانند آکادمی امانج اینجا را کلیک کنید.

Thursday, June 11, 2020

نکات بروزرسانی مقالات برای بهبود سئو

در این مقاله ما قصد داریم به سه سوال زیر پاسخ جامعی ارائه دهیم
با مقالات قدیمی سایت که جایگاه مناسبی دارند ولی محتوای آن کاربردی نیست چه کنیم؟
حذف این مقالات موجب از دست رفتن اعتبار و جایگاه سایت میشود؟
این مقالات قدیمی باعث ایجاد چه مشکلاتی می شوند؟

 

در اوایل سال ۲۰۰۰ بود که کسب و کارهای بزرگ به ارزش ارائه مقالات تخصصی و تولید محتوا (متنی،صوتی،تصویری) پی بردند و در بازاریابی دیجیتال از آن به عنوان یک بازوی قدرتمند برای افزایش فروش، بالا بردن نرخ تعامل و افزایش آگاهی از برند استفاده کردند.

در این بین برخی کسب و کارهای کوچک نیز این فرصت را مغتنم شمرده و از وبلاگ ها برای جذب تبلیغات و در نتیجه کسب درامد استفاده کردند که موفقیت هایی نیز در این زمینه داشتند.
البته نکته مهمی که در آن سال‌ها به آن اهمیت داده نمی‌شد مخاطب پسندی و بهبود کیفیت مقالات از لحاظ بصری و محتوا بود.

بیزینس ها اغلب مقالات را از روی هم کپی و بدون بررسی کیفیت و یا بروزرسانی مقاله آن را در صفحات خود و یا شبکه های وبلاگی که ساخته بودند، بارگزاری می‌کردند.
حدود سال ۲۰۱۱ بود که گوگل با توجه به عدم رضایت کاربران از نتایج جستجو و محتواهای بی کیفیتی که در فضای وب گسترده شده بود اقدام به ارائه الگوریتم پاندا برای مبارزه با این سیستم نمود.
از بزرگترین مبارزات پاندا ‌میتوان به نابودی وبسایت هایی که به اصطلاح مزرعه محتوا بودند اشاره کرد، مدیران این سایت ها اغلب به انتشار مقالات بی ارزش و یا کم ارزش می پرداختند که با این حرکت گوگل کاملا دچار تنزل شدند.

مقالات قدیمی مانند کتاب‌های قدیمی و ارزشمندند که هر چند وقت یکبار باید آن‌ها را از کتابخانه خارج کرد، آن را ورق زد و گرد و خاک آن‌ را گرفت.
اما اگر کتابخانه ما کتاب‌هایی با محتوای ناکارآمد و یا نامربوط داشته باشد، بهتر است آن ها را در جعبه گذاشته و از کتابخانه بیرون ببریم و یا نگه‌شان داریم؟

حال این مثال را در به فضای اینترنت و مقالات وبلاگ گسترش می‌دهیم، اگر از جهت تکنینکال به این موضوع نگاه کنیم قطعا از بین رفتن مقالات قدیمی و بی ارزش می تواند عملکرد خزنده های گوگل را در وبسایت شما بهبود ببخشد.

مدت زمانی که ربات های خزنده در وبسایت شما به بررسی مقالات تولید شده می پردازند محدود است و این زمان نباید برای بررسی مقالات قدیمی و بی ارزش وبسایت شما صرف شود.
اما از طرفی، محتوای شما نشان و علامت برند شماست و بهبود آن می‌توان باعث افزایش اعتبار و ارزش شما نزد کاربران شود.
پس بهتر است بجای حذف مقالات، آن ها تا آنجا که ممکن است ویرایش کرده و بروزرسانی کنیم.


معیار حذف یا به روزرسانی مقالات چیست؟

برای این کار در ابتدا سعی کنید اطلاعات و آمار کامل و جامعی در مورد مقالات قدیمی از طریقابزارهایی مثل سرچ کنسول و یا گوگل آنالیتیکس استخراج کنید.
این اطلاعات باید کاملا کمی و مربوط به بازدید، کامنت، نرخ تعامل و… باشد.

پس از جمع آوری این اطلاعات باید به بررسی و مقایسه مقالات بپردازید تا بتوانید در مورد حذف و یا بروزرسانی آن‌ها تصمیم گیری کنید برای این کار من پنج معیار مهم را به شما معرفی می کنم تا این کار سخت را به راحتی انجام دهید.


معیار اول: محتوای من تا چه میزان برای کاربر مفید و کاربردی است؟

محتوای مفید ( متنی، صوتی، ویدئویی) در اصل محتوایی است که آگاهی کاربر را افزایش داده و یا او را سرگرم می کند.
یک محتوای مفید باید یک سوال در ذهن مخاطب ایجاد کرده و یا سوالی را به کاربر پاسخ دهد، باعث حل مشکل کاربر شده یا برای او دارای جذابیت باشد.

معیار دوم: محتوای من تا چه میزان ارزشمند است؟

محتواهایی که آمار بازدید بالایی داشته و مخاطب را به اشتراک گذاری و یا اظهار نظر ترغیب می‌کند، محتوایی ارزشمند است.
لازم به ذکر است که ارزشمند ترین محتوا، محتوایی است که کاربر را از طریق یک دکمه CTA هوشمندانه به صفحه خرید می‌کشاند.

معیار سوم: محتوای من ایراد فنی دارد؟

در همه ی وبلاگ ها حتی وبلاگ خودمان هم قطعا مقالاتی وجود دارد که از نظر کیفیت محتوا در سطح بالایی قرار داشته باشند اما به دلایلی از لحاظ فنی مثل نکات نگارشی، داشتن عکس های جذاب و مرتبط، لینک سازی داخلی خوب و … دچار ضعف باشند. این محتواها که اغلب دردسته مقالات قرار میگیرند پاسخ این سوال میباشند.

معیار چهارم: محتوای من با موضوع کاری من در ارتباط است؟

محتوای شما قطعا باید با موضوع وبسایت و حوزه کاری شما مرتبط باشند در غیر این صورت دلیلی برای نگهداری این مقالات وجود ندارد. حتی محتوایی که دارای ارزش افزوده است اگر با حوزه کاری شما در ارتباط نباشد، بهتر است از سایت حذف شده و محتوایی مرتبط و با کیفیت با آن جایگزین شود.

معیار پنجم: موضوع و یا متن محتوای من تکراری است؟

در حین ارزش گذاری و بررسی مقالات ممکن است به مواردی برخورد کنیم که از نظر موضوعی مشابه یکدیگر هستند و در موارد نادری کاملا کپی به نظر برسند.
این مقالات ممکن است مشکلاتی نظیر محتوای کپی شده ویا Cannibalization را در سایت شما ایجاد کنند.

نتیجه گیری اول

برای خود یا تیم محتوا یک جدول استراتژی بروزرسانی محتوا نوشته و در ماه تعدادی از مقالات خود را به صورت مداوم بهبود ببخشید، شما با استفاده از معیارهای فوق به آسانی می‌توانید در مورد مقالات قدیمی تصمیم گیری کرده و مقالات بی ارزش را با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ به مطالب و یا صفحه فرود مرتبط منتقل کنید.
در ادامه برای شما به توضیح مورد از راه هایی که برای بروزرسانی مقالات می‌توانید استفاده کنید پرداخته ام.

۱) ارتقا کیفیت محتوا و اصول نگارشی

اولین کاری که خود من برای بروزرسانی مقالات انجام می‌دهم، اصلاح مقالات از لحاظ نگارشی است، رعایت قواعد نگارشی، بهبود جمله بندی، رعایت اصول پاراگراف بندی و… از مجموعه کارهایی است که شما در قدم اول می‌توانید برای محتواهای ارزشمند قدیمی خود به کار ببرید.

۲) بهبود سئو مقالات

همانطور که در مقالات گذشته گفتم، رعایت نکات سئو محتوا در ارتقا و بهبود جایگاه محتوای شما در کلمات کلیدی خاص بسیار از اهمیت بالایی برخوردار است.
قرار دادن لینک های داخلی برای به جریان افتادن مخاطب در بین صفحات سایت شما، بهبود و بازبینی کلمات کلیدی، به کار بردن کلمات کلیدی در پاراگراف های اول و آخر، بروزرسانی و یا بهبود وضعیت متن های جایگزین تصویر، انکر تکست‌ها و… از مجموعه نکات سئومحتوایی است که شما باید انجام دهید و یا اگر نقصی در آن وجو دارد به بهبود آن بپردازید.

۳)‌ بهبود وضعیت ظاهری مقالات

متمایز کردن رنگ زیر عنوان ها، جمع بندی‌ها و نکات، اضافه کردن تصاویر یا ویدئو به محتوا، بهبود پاراگراف بندی و… از مواردی است که در مرحله سوم باید به بهبود آن بپردازید.

۴) اضافه کردن اطلاعات جدید به محتوا ( بروزرسانی محتوایی)


طبق تجربه یکی از مهم ترین فاکتورهایی که گوگل به آن توجه بسیار دارد به روز بودن مقالات است. در اصل بعد از مدتی کاربران و گوگل نسبت به مقالاتی که اطلاعات به روز و دسته اولی ندارند،  بی اعتماد می شوند. پس یکی از بهترین روش ها برای بازگرداندن مقالات قدیمی بروزرسانی محتوایی آن هاست.4

این کار نه تنها رتبه مقاله شما را در کلمات کلیدی ارزشمند حفظ می کند بلکه تا حدود ۷۴ برابر شانس شما را برای جذب بازدید کننده افزایش می دهد.اضافه کردن اطلاعات جدید، قوانین، رویدادها و … از جمله کارهایی است که شما می توانید برای بهبود محتوایی مقالات قدیمی خود به کار ببرید.

۵) انتشار محتوا در شبکه های اجتماعی

اگر زمان و هزینه ای برای بهبود محتوای خود صرف کردید بهتر است محتوای خود را با این شکل جدید در اختیار عموم بگذارید، برای اینکار توصیه می کنم حتما با تغییر تاریخ انتشار، مقاله را در صفحه اول سایت خود نیز به اشتراک بگذارید.

۶) جمع بندی دوم + گام آخر

آخرین گام در تمام فعالیت ها قطعا ارزیابی آن می‌باشد،‌ بعد از به روز رسانی یا حذف مقالات نوبت به آن رسیده که تغییرات و نتایج را ثبت کرده و به مقایسه بپردازیم.
برای اینکار استفاده از گوگل سرچ کنسول به شما در مقایسه این آمار کمک خواهد کرد شما از این طریق میتوانید رتبه کلمات کلیدی، نرخ CTR ، نرخ کلیک و … را قبل و بعد از بروزرساتی با هم مقایسه کنید.
یک نکته بسیار مهم که باید به آن توجه کنید این است که بهبود و به روزرسانی محتوا بهتر است به صورت مستمر انجام شود. در واقع یکی از وظایف تیم محتوا بروزرسانی مقالات قدیمی است.
من و تیم محتوایی آمانج در دو هفته پایانی ماه می ۲۰۲۰ با توجه به آپدیت هسته گوگل اقدام به بروزرسانی محتواهای قدیمی کردیم. این کار نه تنها از افت رتبه جلوگیری کرد بلکه تعدادی از مقالات ما با رعایت همین نکات ساده در صفحه اول رشد کرد.
.شما هم اگر تجربه مشابهی از این استراتژی هوشمند دارید با ما در میان بگذارید

منبع مقاله فوق سایت آمانج آکادمی: https://amanjacademy.com/seo-training/

Tuesday, June 9, 2020

آنچه برنامه نویسان باید در مورد vue js بدانند!

قبل از شروع این مقاله یک تعریف مختصر در مورد زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت را به همراه هم مطالعه کنیم.
جاوا اسکریپت در اصل یک زبان برنامه نویسی یا به طور خاص اسکریپت نویسی است که برنامه نویسان برای افزودن ویژگی‌های پیچیده و متنوع و تبدیل وبسایت از یک صفحه استاتیک به یک صفحه تعاملی استفاده می‌شود.جاوا اسکریپت به کاربران اجازه می‌دهد تا با صفحات ارتباط برقرار کرده و هیچ محدودیتی در استفاده و تعامل با وب سایت نداشته باشند.

جاوا اسکریپت به وب سایت جان و رفتار می‌بخشد

برنامه‌نویسان جاوا اسکریپت (به طور کلی تمام برنامه نویسان) به منظور کدنویسی کم‌تر و رسیدن به نتیجه مورد نظر در کوتاه‌¬ترین زمان، از فریم‌ورک‌های مختلفی مثل Vue ، React،Angular و… استفاده می‌کنند.
این فریم‌ورک‌ها طبیعتا شامل کتابخانه‌های کوچک و بزرگ به همراه قواعد و دستورات خاص خود هستند و برنامه‌نویسان برای انتخاب هر کدام از آن‌ها با توجه به فعالیتی که می‌خواهند انجام دهند دلایل خاصی برای انتخاب هر کدام از این فریم ورک ها دارند.

در این قسمت از مجموعه مقالات آشنایی با فریم ورک های جاوا اسکریپت، من قصد دارم شما را با فریم ورک بسیار محبوب Vue.JS که بسیاری از برنامه نویسان از آن برای پیشبرد اهداف خود در پروژه های مختلف استفاده می‌کنند، آشنا سازم.

معرفی فریم‌ورک Vu، js

Vue js یک فریم‌ورک متن باز با زبان javascript می‌باشد که از آن برای توسعه و بهبود رابط‌های کاربری استفاده می‌شود. Vue.js برای اولین بار در دسامبر سال ۲۰۱۳ توسط ایوان یو که یکی از کارمندان سابق شرکت گوگل بود، ارائه شد. ایوان یو که در سمت پیشین خود از فریم ورک Angular js در پروژه ها به عنوان توسعه دهنده استفاده می‌کرد، تصمیم گرفت تا فریم‌ورکی برای استفاده در پروژه‌های خود خلق کند که به اندازه Angular قدرتمند و در عین حال انعطاف‌پذیر و همه فن حریف باشد.

در اصل برنامه نویسان می‌توانند در ساخت اپلیکیشن های تحت وب تک صفحه‌ای، ساخت و طراحی وب‌سایت‌هایی در مقیاس بزرگ و حتی ایجاد کامپوننت برای سایر قسمت های یک پروژه از Vue.js استفاده کنند.

ویژگی‌های منحصر به فرد Vue.js

با توجه به گسترش و پیشرفت زبان‌های برنامه‌نویسی در بخش های گوناگون شما برای توسعه و بهبود رابط کاربری گزینه‌های زیادی دارید که می توانید از هرکدام از آن‌ها با توجه به هدفی که در سر دارد یا پروژه ای مشغول انجام آن هستید بهترین آن ها را انتخاب کنید.پس بدون معطلی با هم به مطالعه ویژگی‌های ممتاز فریم ورک Vue.js می‌پردازیم:

۱) مستندات بسیار جامع

هر چیزی که شما برای کدنویسی با فریم‌ورک Vue.js به آن نیاز داشته باشید از موضوعات و مباحث ساده و مقدماتی تا کدهای نمونه، سوالات، روش‌های خطایابی، API و… همگی در مستندات سایت Vue.js موجود می باشد، شما می‌توانید برای دسترسی به این مستندات به سایت Vue.js.org یه نگاهی بیاندازید.

ویژگی فریم ورک vue

۲) آموزش ساده

برنامه نویسانی که به جاوا اسکریپت تسلط دارند به راحتی و با صرف چند ساعت برای آموزش Vue.js می‌توانند یک پروژه متوسط تولید کنند که این موجب امیدواری و هیجان بیشتر برای یادگیری می‌شود. در نتیجه Vue.js بهترین انتخاب برای برنامه‌نویسان با تجربه جاوا اسکریپت و حتی برنامه‌نویسان کم تجربه می‌باشد.

۳) جامع بودن

ممکن است برخی برنامه‌نویسان Vue.js را انتخاب مناسبی ندانند زیرا این فریم‌ورک توسط شرکت‌های بزرگی مانند Google که از Angular  و همچنین Facebook که ارائه دهنده React Native است، پشتیبانی نمی‌شود.
اما استفاده زیاد از این فریم‌ورک توسط برنامه‌نویسان، داشتن انجمن های پرسش و پاسخ فراوان و همچنین استفاده شرکت‌های بزرگ دیگری از این فریم‌ورک، موجب علاقه مندی برنامه‌نویسان سراسر جهان به توسعه و رشد سریع آن شده است ، برای مثال کمپانی های بزرگی مثل علی بابا، شیائومی، ناسا، ادوبی، گیت لب و … از این فریم ورک استفاده می‌کنند.

۴) انعطاف پذیری، حجم کم، سرعت بالا

کدهای نوشته شده با فریم ورک Vue.js قابل استفاده در هر پروژه ای هستند، بیش از ۸۱٪ از توسعه‌دهندگان تاکید کرده‌اند که این ویژگی Vue.js مهمترین دلیل آن‌ها برای استفاده از این فریم‌ورک می‌باشد. همچنین Vue.js نسبت به React Native و Angular حجم کمتر و در عین حال سرعت بالاتری نیز دارد.

نسخه‌های Vue.js
از زمان معرفی این فریم‌ورک تا امروز همواره شاهد توسعه و به روزرسانی آن بوده‌¬ایم. اولین نسخه Vue.js در سال۲۰۱۳ و جدیدترین نسخه آن ۲.۶ در فوریه سال ۲۰۱۹ عرضه شده است. در نسخه جدید Vue.js که در سال۲۰۲۰ منتشر خواهد شد، شاهد تغییرات گسترده‌ای مانند کم شدن حجم، افزایش سرعت و بازنویسی برخی دستورات نیز خواهیم بود.

بهترین کتابخانه‌های فریم ورک Vue js

فریم ورک Vue js نیز مانند بسیاری از فریم‌ورک‌های دیگر دارای کتابخانه‌های متعددی است که قابلیت‌های گوناگونی را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهند.
۱) Element UI:این کتابخانه، ابزاری برای توسعه رابط‌کاربری یا همان UI اپلیکیشن‌ های تحت وب و دسکتاپ است. اگر تمایل به ساخت اپلیکیشن‌های دسکتاپ با استفاده از فریم‌ورک Electron دارید، این کتابخانه را به شما توصیه می‌کنیم.

کتابخانه های vue.js

۲) IView: این کتابخانه ابزاری برای توسعه UI ویجت‌ها و کامپوننت‌ها است. با استفاده از این کتابخانه می‌توانید کدهایی تمیز و قابل ذخیره سازی داشته باشید.

۳) Vuetify: برای ساخت کامپوننت هایی با قابلیت استفاده مجدد می‌توانید از کتابخانه Vuetify استفاده کنید. این کتابخانه از طراحی متریال گوگل بهره‌مند بوده و با تمامی مرورگرهای مدرن از جمله Safari 9 و IE11 نیز سازگار است.

۴) Mint UI: این کتابخانه رابط کاربری موبایل با کامپوننت‌های Css و Js است. اگرچه این کتابخانه در کشور چین ساخته شده اما ترجمه انگلیسی مستندات آن نیز موجود است. سادگی و حجم بسیار کم این کتابخانه از علت‌های محبوبیت آن است.

پیش نیازهای یادگیری Vue js

از آنجا که ویو جی اس فریم ورکی برای توسعه رابط کاربری و برنامه‌نویسی تحت وب است، یادگیری Html5 وCss3 به عنوان پیش نیاز برای یادگیری آن ضروری می‌باشد.
همان طور که مشخص است ویو مبتنی بر جاوا اسکریپت می‌باشد پس از این زبان محبوب نیز نباید غافل شد. علاوه بر این زبان‌ها آشنایی با مفاهیم برنامه‌نویسی شی گرایی هم می‌تواند دید خوبی به شما بدهد گرچه ضروری نیست.
اگر با این موارد آشنایی دارید یادگیری ویو برای شما بسیار راحت خواهد بود.

منبع: https://amanjacademy.com/javascript-tutorial/

Friday, June 5, 2020

معرفی رشته گردشگری به توصیه دکتر یعقوبی

اگر قصد انتخاب رشته دارید و به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد رشته گردشگری هستید، خواندن مقاله معرفی رشته گردشگری را به شما پیشنهاد می کنیم. 

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

  • معرفی رشته گردشگری
  • مهارت های لازم برای رشته گردشگری
  • بازار کار رشته گردشگری
  • دانشگاه های سراسری که رشته گردشگری دارند (مدیریت جهانگردی)
  • دروس دانشگاهی رشته گردشگری
  • ادامه تحصیل در رشته مدیریت جهانگردی

 

 

معرفی رشته گردشگری

گردشگری به عنوان یک تقویت کننده اقتصادی که در توسعه اقتصاد بسیاری از کشورها طی چند دهه گذشته نقش دارد، شناخته شده است. گردشگری خواستار هماهنگی و همکاری بین آژانس های مسافرتی، اپراتورهای تور و گردشگران است. جهانگردی دارای چندین عنصر اصلی شامل، مقصد، جاذبه های تفریحی، اماکن، اقامتگاه و کلیه خدمات جانبی است.

جهانگردی همچنین شامل فعالیت افرادی است که برای مسافرت و اقامت در مکانی دور از محیط خانه خود برای تفریح، کار و یا اهداف دیگر حضور دارند.

ماتیسون و وال گردشگری را به شرح زیر تعریف می کنند:

“حرکت موقت مردم به مقصد خارج از مکان های معمول محل کار و اقامت، فعالیت های انجام شده در هنگام اقامت آن ها در آن مقصد و امکاناتی که برای تأمین نیازهای آن ها ایجاد شده است.”

رشته گردشگری شامل مدیریت بسیاری از فعالیت ها از قبیل مطالعه مقصد تور، برنامه ریزی تور، ایجاد برنامه سفر و تأمین محل اقامت می باشد. همچنین شامل تلاش های بازاریابی برای جذب گردشگر برای سفر به مقصد خاص نیز می شود.

به این نکته توجه کنید که چیزی به نام رشته گردشگری در ایران وجود ندارد و این عنوانی است که به اشتباه به آن اطلاق می شود. در نظام آموزشی ایران چندین رشته مرتبط با گردشگری وجود دارند که معروف‌ترین آن ها همان رشته ی “مدیریت جهانگردی” است.

مهارت های لازم برای رشته گردشگری

از جمله مهارت های لازم برای رشته گردشگری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهارت های سازمانی، مدیریت زمان و مهارت های الویت بندی
  • مهارت ارتباطی کلامی و نوشتاری
  • قابلیت عملکرد هم به طور مستقل و هم در محیط تیمی
  • مهارتهای بین فردی قوی
  • انرژی بالا، اعتماد به نفس و اشتیاق
  • تطبیق پذیری
  • توانایی مدیریت چندین موضوع به طور همزمان

بازار کار رشته گردشگری


در صنعت گردشگری مشاغل متنوعی وجود دارد که با توجه به میزان تجربه و سابقه کار در سطوح مختلفی قرار دارند. این مشاغل عبارتند از:

  • مدیر آژانس های گردشگری: این فرد مالک یک شرکت گردشگری بوده و مسئولیت مدیریت کلی از کارمندان اداری تا تصویب نهایی تور را بر عهده دارد.
  • سرپرست آژانس مسافرتی: مدیر اداری است که جریان عملکرد سازمانی شرکت را هدایت می کند. مسئولیت نمایندگی، سازمان دهی پروژه های پیچیده و ایجاد اولویت های سازگار با اهداف شرکت را داشته و سرپرستی نیروی کار شرکت به عنوان رهبر تیم را داراست.
  • معاون مدیر عامل : مدیر عامل یا سرپرست هیئت مدیره را از تمام جنبه های عملیاتی آژانس تور پشتیبانی می کند.
  • مدیر دفتر: مسئول تمام وظایف عملیاتی است که شامل: آموزش کارکنان، ارتباطات بین ادارات و برنامه ریزی کارکنان می باشد.
  • برنامه ریز رویداد ها و سفرها :رویدادهای گردشگری را مانند تعطیلات، پروموشن ها، سفرها و … برنامه ریزی و مدیریت می کند.
  • کارشناس برنامه ریزی مقصد: تخصص این فرد در زمینه گردآوری اطلاعات در مورد مقصدهای متفاوت توریستی نظیر جاذبه های تاریخی و فرهنگی، جغرافیایی، مسیرهای دسترسی، پروازها، اقامت و هزینه هاست.
  • مشاور تور و سفر : این شخص توصیه های سفر را در تهیه رزرو برای پروازهای بین المللی و داخلی، اقامت در هتل، تورهای بسته و سایر ترتیبات حمل و نقل ارائه می دهد.
  • کارشناس گردشگری دولتی: این شخص فعالیت های مربوط به گردشگری و جذب گردش را از نظر بهبود اقصادی یک منطقه یا جاذبه خاص را انجام می دهد.
  • محقق گردشگری: این فرد در مورد کسب و کار تحقیق، آنالیز و برنامه ریزی کرده و مارکتینگ و تبلیغات کسب و کار را برعهده دارد.
  • استاد گردشگری : اعضای هیات علمی، مدرسان و معلمان در موسسه ای که آموزش گردشگری را ارائه می دهد.
  • نویسنده گردشگری :نویسندگان کتاب ها و مطالب گردشگری، با هدف آموزش خواننده در مورد مقصد، توصیه های مفید برای کسانی که از مقصد بازدید می کنند و الهام بخشیدن به خوانندگان برای اینکه به مقصدی خاص سفر کنند.
  • کارمند بخش فروش و رزرو آژانس های مسافرتی: این کارمندها، مسئول برنامه ریزی بسته های تور مختلف برای مشتریان گوناگون هستند. کارمندان این بخش به فن بیانی قوی نیاز دارند که علاوه بر مشتریان بتوانند با هتل ها و دیگر خدمات مربوطه مذاکره کرده و بهترین قیمت را برای شرکت پیدا کنند.
  • هماهنگ کننده: این کار به اجرای موفقیت آمیز برنامه های گردشگری و برنامه هایی مانند تخصیص اتاق و تصویب تسهیلات در نمایشگاه ها، جشنواره ها و کنفرانس ها کمک می کند.
  • راهنمای گردشگری: راهنمایان تور وظیفه این را دارند که به گردشگران راهنمایی ها و اطلاعات لازم را در مورد جاذبه های فرهنگی و طبیعی یک مقصد بدهند.
  • مهماندار هواپیما
  • همراه کننده تور: این شخص یک مشتری یا گروهی از مردم در یک سفر سازمان یافته و یا تور بسته شده برای آن ها توسط آژانس ها را، همراه می کند (معمولا به عنوان دستیار راهنمای تور حضور می یابد).
  • منشی آژانس مسافرتی :انجام وظایف منشی گری در پشتیبانی از کانترهای فروش، مانند بایگانی پرونده ها، وارد کردن اطلاعات اضافی و …
  • کارمند هتل: کارهای مربوط به دستیاری هتل داران در مورد اقامت و …
  • کارمند بخش های فروش و بازاریابی: معمولا دپارتمان های فروش و بازاریابی، ترکیبی از شغل های مرتبط هستند. بخشی از این کارمندها به عنوان دستیار می توانند کار کنند که البته کمی سابقه در بخش های دیگر گردشگری، می تواند در انتخابشان موثر باشد.
  • کارکنان امور گردشگری دولتی : تحت نظارت کارشناس گردشگری

دانشگاه های سراسری که رشته گردشگری دارند (مدیریت جهانگردی)

در زیر لیستی از دانشگاه های سراسری که رشته مدیریت جهانگردی را دارند آورده شده است.

نوع دورهنام دانشگاهجنسیتظرفیت 
روزانهدانشگاه تبریززن – مرد۲۲
نوبت دومدانشگاه تبریززن – مرد۱۴
روزانهدانشگاه سمنانزن – مرد۲۱
نوبت دومدانشگاه سمنانزن – مرد۲۱
روزانهدانشگاه شهرکردزن – مرد۱۵
نوبت دومدانشگاه شهرکردزن – مرد۲
روزانهدانشگاه شیراززن – مرد۱۸
مجازی دولتیدانشگاه شیراززن – مرد۷۲
روزانهدانشگاه علامه طباطبایی – تهرانزن – مرد۹
نوبت دومدانشگاه علامه طباطبایی – تهرانزن – مرد۹
روزانهدانشگاه کردستان – سنندجزن – مرد۲۴
روزانهدانشگاه گیلان – رشتزن – مرد۲۴
نوبت دومدانشگاه گیلان – رشتزن – مرد۲۴
روزانهدانشگاه مازندران – بابلسرزن – مرد۱۲
نوبت دومدانشگاه مازندران – بابلسرزن – مرد۱۲
روزانهدانشگاه مازندران – بابلسر (محل تحصیل دانشکده میراث فرهنگی وصنایع دستی وگردشگری نوشهر)زن – مرد۳۰
روزانهدانشگاه محقق اردبیلی – اردبیلزن – مرد۲۱
نوبت دومدانشگاه محقق اردبیلی – اردبیلزن – مرد۹
روزانهدانشگاه یزدزن – مرد۲۱
روزانهمجتمع آموزش عالی بمزن – مرد۲۴
نوبت دوممجتمع آموزش عالی بمزن – مرد۶
روزانهدانشگاه تبریززن – مرد۱
روزانهدانشگاه شهرکردزن – مرد۲
روزانهمجتمع آموزش عالی بممرد۲
روزانهدانشگاه کردستان – سنندجزن – مرد۲
روزانهدانشگاه شهرکردزن – مرد۴
روزانهمجتمع آموزش عالی بمزن۱
غیرانتفاعیدانشگاه غیرانتفاعی شیخ بهایی – اصفهانزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیدانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ – تهرانزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی باختر – ایلامزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی بینالود – مشهدزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی حکیم جرجانی – گرگانزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی خردگرایان مطهر – مشهدزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی شاندیز – مشهدزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی علاالدوله سمنانی – گرمسارزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی علامه قزوینی – قزوینزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی قدیر – لنگرودزن – مرد۳۶
غیرانتفاعیموسسه غیرانتفاعی مازیار – رویان نورزن – مرد۳۶

پذیرش در رشته مدیریت جهانگردی در دانشگاه های دولتی روزانه، نوبت دوم (شبانه) ، پیام نور، غیرانتفاعی و مجازی دولتی صورت می گیرد. البته در رشته مدیریت جهانگردی دانشگاه آزاد اسلامی هم پذیرش دانشجو دارد.

دروس دانشگاهی رشته گردشگری

دروس پایه مقطع کارشناسی رشته مدیریت جهانگردی

  • حقوق اساسی
  • مبانی سازمانی و مدیریت
  • روش تحقیق
  • روانشناسی عمومی جهانگردی
  • اصول اقتصاد ( خرد و کلان)
  • اصول حسابداری‌ (۱ و ۲)
  • مبانی جامعه شناسی
  • ریاضیات کاربردی در مدیریت جهانگردی
  • مبانی و کاربرد کامپیوتر در جهانگردی
  • آمار کاربردی در مدیریت جهانگردی

 

دروس اصلی مقطع کارشناسی رشته مدیریت جهانگردی

  • پژوهش عملیاتی در جهانگردی
  • تاریخ فرهنگ ایران (۱ و ۲)
  • شناخت روحیات ملل
  • رفتار سازمانی
  • تجزیه و تحلیل مسائل اجتماعی ایران
  • آداب سفر در اسلام
  • زبان انگلیسی (‍۱ و ۲)
  • گذراندن اوقات فراغت
  • زبان دوم (۱ و ۲)
  • قوانین و مقررات حقوقی جهانگردی
  • مبانی مردم شناسی
  • اقتصاد جهانگردی
  • مدیریت بازاریابی و تبلیغات جهانگردی
  • شناخت صنایع دستی ایران
  • جغرافیای عمومی جهانگردی
  • جغرافیای جهانگردی ایران
  • نقشه خوانی

دروس تخصصی مقطع کارشناسی رشته مدیریت جهانگردی

  • مکاله زبان انگلیسی
  • فرهنگ عامه
  • مکاتبات تخصصی در زبان انگلیسی
  • آشنایی با سازمان های دولتی ایران
  • باستان شناسی ایران
  • هنر و معماری ایران (۱ و ۲)
  • آشنایی با موزه های ایران
  • زبان انگلیسی تخصصی (۱ و ۲)
  • امور مسافرت و صدور بلیت
  • فن راهنمائی
  • برنامه ریزی توسعه جهانگردی
  • مطالعات تطبیقی سیاست های جهانگردی
  • برنامه ریزی و سرپرستی گشت های جهانگردی

 

ادامه تحصیل در رشته مدیریت جهانگردی

معرفی رشته گردشگری

تحصيلات تكميلي رشته مدیریت جهانگردی در مقطع كارشناسي ارشد در ايران وجود دارد و هنوز مقطع دكترا اين رشته در ايران وجود ندارد. در مقطع كارشناسي ارشد طبق آخرين آمار گزينش دانشجو در اين مقطع دانشگاهاي دولتي:تهران ، علامه طباطبايي تهران ، سمنان و هنر اصفهان از جمله دانشگاه هاي بودند كه در مقطع كارشناسي ارشد در اين رشته پذيرش دانشجو داشته اند.

گرایش های کارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی:

  • مدیریت بازاریابی جهانگردی
  • برنامه ریزی و توسعه جهانگردی